Syysreissu Inkoon Elisaareen 8.-10.10.2021

Tapiolan kalakerhon syysreissu järjestetään kerhon jäsenille Inkoon kalaisille vesille Elisaareen 8.-10.10.2021. Tyypillisimmät saaliskalat ovat ajankohdasta ja vedenlämmöistä riippuen ahven, hauki, kuha ja meritaimen.

Kerholle on varattu Maurin maja, jossa on makuupaikat 16 henkilölle sekä Sisarusten talo, johon majoittuu 10 henkilöä. Rakennukset sijaitsevat kilometrin päässä rannasta. Majan pihapiirissä on grillikatos, kuivakäymälät ja sauna. Sauna lämmitetään molempina iltoina. Mökeissä on normaali mökkivarustus, avotakka ja sähkölämmitys. Omat eväät/päiväruoat sekä vuodevaatteet ja pyyhkeet tulee ottaa mukaan.

Aivan Elisaaren viereen, Orslandetiin, pääsee autolla. Barösundista kulkee lossi Orslandetiin. Lossilta on opasteet noin kahden kilometrin päässä sijaitsevalle Elisaaren pysäköintialueelle (P-merkki tien varressa). Noin 100 metrin päässä on laituri, josta on näköyhteys Elisaaren satamaan. Huomioithan etukäteen, että tarvitset venekyydin salmen ylitykseen.

Omalla veneellä tai kimppaveneellä tuleminen on suotavaa, mutta 
Elisaaresta on myös mahdollista vuokrata pieni perämoottorivene omalla 
kustannuksella 40€/vrk. Yritetään lisäksi järkkäillä veneettömille paikat osallistujien veneissä.

Osallistumismaksu kerholaisille on n. 60 € sisältäen majoituksen, illalliset ja saunat. Ilmoittautuminen on aluksi auki vain kerhon jäsenille ja sen jälkeen, mikäli vapaita paikkoja jää, otetaan hallituksen päätöksellä myös ulkopuolisia mukaan. Ei-kerholaisen hinta alustavasti 85 €. Lisätiedot Antilta O5O5939555 tai Janilta O4O5208186.

Sitovat ilmoittautumiset 20.9.2021 mennessä kerhon sähköpostiin posti@tapiolankalakerho.fi . Ilmoittautuessasi kerro:

  • otatko veneen ja ketkä kyytiisi tulevat
  • montako veneetöntä veneeseesi vielä mahtuisi
  • yövytkö veneessäsi
  • tarvitsetko laiturisähköä

Ilmoittautuneet (tilanne 24.9.2021.):

  • Vene 1: Antti R., Akseli R., Jori L., Rocco L.
  • Vene 2: Ville W., Jani L.
  • Vene 3: Erkka M., Tomi L. pe-la
  • Vene 4: Jaakko P.
  • Jukka L. la
  • Tapio P., Albert P.

Venekalastustapahtuma 5.9.2020

Kisaan lähdettiin kuuden veneen voimin lauantaina klo 10:00. Sovittiin kisamuodon olevan pituuskilpailu, jossa venekunnan kolme pisintä kalaa ratkaisevat. Pituuskertoimet kalalajeille

  • Hauki, pituuskerroin 1
  • Lohi, pituuskerroin 1
  • Kuha, pituuskerroin 2
  • Taimen, pituuskerroin 2
  • Ahven, pituuskerroin 3

Koko aamun kestäneen kovan kaatosateen jälkeen sää kirkastui ollen koko kisapäivän selkeä tai puolipilvinen ja tuulen puhaltaessa lounaasta 6-9 m/s. Kisapäivänä pidettiin tiukkaa radiohiljaisuutta ja tuloksia jouduttiin jännittämään kisan loppuun asti kaikkien saavuttua laiturille klo 16:00 mennessä. Jaskalla ja Harrilla oli moottoriongelmia ja he joutuivat jättämään kisan kesken. Yksi venekunta keskittyi hauen kalastuksen sijaan jigaamiseen, joka tulosten perusteella kannatti.

Tulokset:

  • Sija 1 – 300cm (ahven 37 + ahven 33 + kuha 45): Jarno K., Kimmo J., Iiris, Akseli
  • Sija 2 – 209cm (hauki 72 + hauki 69 + hauki 68): Antti R., Visa K.-K., Mikko H.
  • Sija 3 – 173cm (hauki 53 + ahven 20 + ahven 20): Pertti M., Jukka L.
  • Sija 4 – 119cm (hauki 69 + hauki 50): Sami T.,
  • Sija 5 – 75cm (hauki 37 + hauki 38): Juha P., Ilpo L.
  • Sija 6 – xx cm: Jaakko P., Harri P.

Ruodoton hauki “Fish and Chips”

Pohdin tuossa toissa päivänä mitä tekisin hauesta. Jotain muuta kuin vain paistaminen ja semmoinen että varmasti kelpaa lapsille. No nyt kelpaa ja tuli sen verran hyvää, että suosittelen kokeilemaan. Lähikala ”hauki Fish and Chips” olkaa hyvä:

Aikaa kuluu: ~ 1 h
Vaativuus: Keskiverto

Tarvitset:

  • hauki 1,5–2,5 kg
  • sitruuna (1 kpl)
  • ruohosipuli (nippu)
  • kananmunia (2 kpl)
  • kermaviili
  • Dijon -sinappi (älä edes yritä millään muulla, muuten ei onnistu)
  • Valkoviinietikka
  • Rypsiölyä
  • Uppopaistorasva (2 x 500g paketti)
  • Korppujauho (Panko, japanilaistyyppinen korppujauho. K-Citymarketista saa aina)
  • Puikulaperunoita
  • Voita

Lisäksi digitaalinen lämpömittari ja reikäkauha ovat erittäin suositellut.

Aloitetaan majoneesista. Se on todella helppo itse tehdä, joten ei kannata pelätä, makukin hakkaa valmiskaman mennen tullen. Sen tekemiseen tarvitset ison kulhon ja vispilän.

Majoneesi

  1. Lisää kulhoon
    -1 kananmunan keltuainen
    -reilu teelusikallinen Dijon -sinappia
    -Korkillinen valkoviinietikkaa
  2. Vatkaa ainekset kevyesti sekaisin
  3. Jatka vatkaamista ja samaan aikaa lorottele sekaan öljyä. Kun majoneesin väri alkaa muuttua vaaleaksi ja pientä ”lohkeilua” näkyvissä, niin se on valmis. Eli tulee olla melko jämäkkää. Öljyä pitäisi mennä noin 1–2 dl. Liikaa öljyä on pienempi paha kuin liian vähän.
  4. Raasta majoneesiin noin puolet sitruunan pinnasta, yritä raastaa vain keltaista osaa, koska valkoinen on kitkerää. Lisäksi:
    – ½ sitruunan mehu.
    – reilusti hyvin pieneksi hakattua ruohosipulia (omasta maasta tietysti, jos on)
    – 1 valkosipulin kynsi murskattuna
    – hyppysellinen sokeria
    – ½ prk. kermaviiliä (tämä keventää majoneesia, ettei mene liian tuhdiksi)
    -Suolaa (hienona)
    -Pippuria (karkeana)

  5. Sekoita ainekset hyvin ja maista, jonka jälkeen majoneesi saa mennä jääkaappiin lepäämään.
Keltuainen, Dijon -sinappi ja valkoviinietikka
Valmis majoneesipohja. Huomaa että paksua!
Mausteet: Sitruunankuori, sitruunamehu, ruohosipuli, pippuri, suola, sokeri, kermaviili

Perunat

Keitä perunat ennen/saman aikaisesti, kun aloitat uppopaistamisen. Kala on parhaimmillaan, kun se tulee mahdollisimman pian pöytään paiston jälkeen.

HAUKI

  • Kalasta hauki mieluusti kokoluokassa 1,5–2 kg
    -Verestä kala heti noston jälkeen
    -Putsaa kala ja tee nahattomia ja ruodottomia fileitä
    hyvä ohje: https://www.youtube.com/watch?v=1fRALQtPqR8&t

  • Suolaa kala kevyesti ja laita jääkaappiin mahdollisimman alas. Ei haittaa, jos jääkaapissa olisi lähelle 0 astetta. Tärkeää: anna kalan olla kaapissa 1–2 päivää ennen valmistamista. Tämä parantaa huomattavasti lihan rakennetta. Parin päivän levon jälkeen kumisuus on poissa ja valmistus onnistuu varmasti.

  • Lämmitä uppopaistorasva 170°C asteeseen. Tämä on todettu sopivaksi. Tarkkaile koko ajan, että ei mene liian kuumaksi. Monesti kotiliesillä ylläpito onnistuu 1–2 teholla.

Ole varovainen. Lämpötila 170°C
Leivitys: vehnäjauho->rikottu muna->korpujauho (panko)
  • Leivitä hyvin levännyt jääkaappi kylmä kala järjestyksessä: vehnäjauho->rikottu muna-> korppujauho (panko). Mausta korppujauho suolalla (karkea) ja pippurilla (karkea)

  • Uppopaista leivitetyt kalan palat. Älä päästä tummumaan. Eli semmoinen vaalea kullan sävy on oikea. Tarkkaile öljyn lämpötilaa. Yleensä lämpötila laskee, kun laitat palat öljyyn. Yritä pitää koko ajan min. 160°C.

  • Nosta valmiit kalat lautaselle, missä on kaksinkertainen talouspaperi, joka imee ylimääräisen rasvan.

Asettele kalat, peruna ja majoneesi lautaselle ja roiskauta kalojen päälle vielä sitruuna. Nyt sinulla on ehkä paras haukiateria pöydässä mitä olet syönyt 😉.

Siitä sitten kohti ääntä!

28.5.2022 Punalihaisten parodia

Lähtö Morsiussaaresta klo 09:00; paluu saareen viimeistään klo 18:00 tai ilmoitus järjestäjälle kotiinpaluusta. Kalastusmuotoina veto- ja heittouistelu, kohdekaloina merilohi ja meritaimen. Alamitan täyttävien kalojen yhteispituus ratkaisee. Mittalaudan saa kipparikokouksessa saaresta tai omat mitat mukaan; kuva kalasta riittää.

HUOM! Rasvaevällinen meritaimen on rauhoitettu kokonaan kaikilla merialueilla vuodesta 2019. Mikäli tällainen haksahtaisi pyydykseen, on se vapautettava välittömästi mahdollisimman vahingoittumattomana

Lisäksi, mikäli lohi olisi purullaan ja joku sattuisi parven kohdalle, on lohen kiintiö vapaa-ajankalastuksessa 2 lohta/vrk/hlö. Veneettömät kerholaisetkin ovat tietysti tervetulleita mukaan! Yritetään saada kaikki halukkaat kyytiin. Tehdään osallistujajaot veneisiin lähellä kisapäivää.

PERUTTU 16.-18.4. Kerhon kevätreissu Kustavin Vuosnaisiin

Tapiolan kalakerhon kevätreissu järjestetään kerhon jäsenille Kustavin kalaisille vesille Vuosnaisten Meriasemalle 16.-18.4.2021. Tyypillisimmät saaliskalat ovat ajankohdasta ja vedenlämmöistä riippuen meritaimen, hauki, siika ja ahven.

Kerholle on varattu Helmi-Orvokki ryhmämajoitustila, jossa on makuupaikat n. 10 henkilölle sekä Ellin Boxi noin viidelle henkilölle. Reissuun mahtuu täten n. 15 henkilöä ja osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Majoitusrakennukset sijaitsevat aivan rannassa ja sisältävät: wc, suihku, kuivaushuone, jääkaappi, mikro, kahvin- ja vedenkeitin, liesi/uuni, leivänpaahdin ja tv; eli kaiken tarvittavan. Meriasemalla on oma veneenlaskuramppi ja perille pääsee suoraan autolla, joten omien veneiden tuonti paikalle ei voisi olla helpompaa.

Mökit ja Majatalo on varustettu upealla merinäköalalla ja valmis aamiainen nautitaan kahvilassa, sään salliessa vaikkapa upealla rantaterassilla. Molempina iltoina (pe&la) nautitaan yhteinen illallinen Meriaseman ravintolassa. Osallistumismaksu kerhon jäsenille on arviolta 80 €/hlö sisältäen majoituksen, saunat, aamiaiset, illalliset sekä vene- ja traileripaikat. Osallistumismaksun suuruus vahvistetaan 1.4. mennessä.

Ilmoittautuminen on aluksi auki vain kerhon jäsenille ja sen jälkeen, mikäli vapaita paikkoja jää, otetaan hallituksen päätöksellä myös ulkopuolisia mukaan omakustannushintaan. Oman veneen mukaan ottaminen on tietysti suotavaa. Meriaseman vierestä voi kuitenkin tarvittaessa vuokrata 4 -metrisen veneen 10-15 hv moottorilla 100€/vrk. Venevuokrausta tarjoaa Spauna

Ilmoittautumiset 1.4. mennessä

Lisätiedot Antilta 0505939555

Ilmoittautuneet (tilanne 4.3.):